طوطیا: سوفله شکلاتی یکی از انواع دسرهای خاص و خوشمزه بین المللی است که با رسپی های بسیار متنوعی درست می شود، برای مشاهده آموزش کامل و مرحله به مرحله طرز تهیه سوفله شکلاتی در ادامه با ما همراه باشید.
سوفله (souffle)، در لغت به معنی پف کردن است. این موضوع در شکل ظاهری این دسر هم مشخص است. پایه اصلی سوفله، تخم مرغ است که از طریق هم زدن سفیده آن به صورت پف کرده در میآید. سوفله شکلاتی، دسری شکلاتی خوشمزه و پرطرفدار است که باید داغ سرو شود! پس اگر به دنبال یک دسر یا عصرانه راحت و در عین حال خوشمزه و خاص هستین، در ادامه و با آموزش سوفله شکلاتی با ما همراه باشید.
تخم مرغ | 1 عدد |
شکر | ¼ لیوان |
روغن مایع | ¼ لیوان |
شیر | ¼ لیوان |
آرد | ¾ لیوان |
وانیل | 1 قاشق مرباخوری |
بکینگ پودر | 1 قاشق مرباخوری |
پودر کاکائو | 1 و نیم قاشق غذاخوری |
شکلات تخته ای | به مقدار کافی |
مرحله اول: برای تهیه سوفله شکلاتی خوشمزه ابتدای کار تخم مرغ را به همراه شکر و وانیل درون یک کاسه مناسب اضافه می کنیم، سپس با دور تند همزن برقی به مدت 7 تا 10 دقیقه مخلوط می کنیم تا مخلوط تخم مرغ روشن و کش دار شود.
مرحله دوم: حالا وسط کار کاسه را دورگیری می کنیم تا تخم مرغ به صورت یکدست هم زده شود. در ادامه روغن مایع و شیر را درون مخلوط تخم مرغ اضافه می کنیم، سپس در حد مخلوط شدن به مدت 1 دقیقه با دور تند همزن برقی هم می زنیم.
مرحله سوم: در این مرحله پودر کاکائو را درون الک می ریزیم، سپس روی مخلوط تخم مرغ الک می کنیم و با دور تند همزن برقی هم می زنیم تا پودر کاکائو درون مخلوط تخم مرغ پخش شود و مخلوط تخم مرغ تغییر رنگ بدهد.
مرحله چهارم: حالا آرد و بکینگ پودر را درون الک می ریزیم، سپس 3 مرتبه الک می کنیم و یک باره به مخلوط تخم مرغ اضافه می کنیم. در ادامه به کمک لیسک یا همزن دستی مایه سوفله را به صورت دورانی به یک سمت هم می زنیم تا بافت آن یکدست شود.
مرحله پنجم: در این مرحله کاسه های سوفله خوری را با مقداری روغن مایع چرب می کنیم، سپس 2 تا 3 قاشق از مایه سوفله درون آن می ریزیم. در ادامه شکلات تخته ای را به صورت نگینی خرد می کنیم، سپس روی مایه سوفله قرار می دهیم.
مرحله ششم: حالا روی شکلات ها مجددا مایه سوفله می ریزیم تا دو سوم کاسه پر شود. در ادامه یک قابلمه مناسب انتخاب می کنیم، سپس تا اندازه ای که نصف کاسه ها را بگیرد آب اضافه می کنیم، سپس قابلمه را روی حرارت زیاد قرار می دهیم.
مرحله هفتم: در این مرحله اجازه می دهیم آب به نقطه جوش برسد، سپس کاسه های سوفله خوری را درون قابلمه قرار می دهیم و حرارت را ملایم می کنیم. در ادامه درب قابلمه را با دم کنی می پوشانیم و روی قابلمه قرار می دهیم.
مرحله هشتم: حالا اجازه می دهیم سوفله ها به مدت 8 دقیقه کاملا بپزند. در ادامه پس از گذشت این زمان یک خلال دندان یا سیخ چوبی در مرکز سوفله ها فرو می کنیم، سپس خارج می کنیم، در صورتی که مایه سوفله به آن نچسبیده بود، سوفله شکلاتی کاملا پخته است.
مرحله نهم: در نهایت کاسه های سوفله خوری را از قابلمه خارج می کنیم، سپس اجازه می دهیم کاملا خنک شوند. در ادامه روی سوفله های شکلاتی را با مقداری مغز گردو یا سس شکلات سفید تزئین کرده و سرو می کنیم. نوش جان.
چرا پف سوفله میخوابه؟
نکته مهم در تهیه سوفله اینه که نمیشه اون رو از قبل آماده کرد! سوفله حتما باید داغ سرو بشه و علت اصلی خوابیدن پف دسر بعد از حدود 10 دقیقه، همین موضوع است.
سوفله حتماباید پف کنه و از ظرف بالا بیاد؛ اون سطحی که بالا اومده، چون هیچ اتکایی نداره و بافت بسیار لطیفی داره، به تدریج میخوابه و پفش رو از دست میده و ظاهر دسر خراب میشه.
یکی از دلایلی هم که این دسر خوشمزه در رستوران ها و کافه های کمی سرو میشه همین مورد هست که نمیشه از قبل اون رو آماده کرد.
اگه اولین بار هست که سوفله درست میکنید، اگه پف دسرتون بعد از اینکه از فر خارج کردید به تدریج خوابید، فکر نکنید که خراب شده یا مشکلی داشته این از خصوصیات سوفله شکلاتی هست.
یکی دیگه از دلایل پف نکردن سوفله، گرم نکردن فر از قبل هستش که در سوال چهارم توضیح داده میشه.
برای اینکه سفیده به خوبی پف کنه و فرم بگیره، ظرفی که استفاده میکنید و پره های هم زن باید کاملا تمیز و خشک و عاری از هرگونه چربی باشن. بهتره از ظرف شیشه ای یا فلزی برای فرم دادن سفیده استفاده بشه چون ظرف های پلاستیکی به مرور چربی رو به خودشون جذب میکنن و باعث میشن سفیده خوب فرم نگیره و سفت نشه.
سوفله رو در چه ظرفی میشه درست کرد؟
سوفله حتما باید در ظرف سرامیکی یا پیرکس پخت بشه و به هیچ وجه از جنس دیگه نمیشه استفاده کرد! بهترین وسیله برای پخت این دسر، ظرفهای سرامیکی تک نفره است که بهش رمکین (ramekin) میگن و سایز های مختلفی دارن.
اگه رمکین ندارین، میتونید سوفله شکلاتی رو داخل فنجون های سرامیکی یا پیرکس آماده کنید.
چقدر ظرف سوفله رو با کره چرب کنیم؟
چرب کردن ظرف سوفله جزو مراحل خیلی مهم این دسر هست؛ باید ظرف ها رو طوری حاضر کنید که مواد سوفله به هیچ وجه به ظرف نچسبه!
به این مرحله مهم در آشپزی فرانسوی، chemisage به معنی پوشوندن و آسترکشی گفته میشه. این مرحله به قدری در تهیه سوفله مهمه که بعضی از سرآشپزها توصیه میکنن: اول کف و دیواره ظرف ها رو با یک لایه کره بپوشونید و بعد ظرف ها رو داخل فریزر بذارید تا کره کاملا خودش رو بگیره و بعد از فریزر خارج کنید و مجدد یک لایه کره بمالید و در آخر شکر پاشی کنید.
مایه سوفله رو باید به صورت لبالب داخل ظرفها بریزین و نیازی نیست فضا برای پف کردن بذارین. اگه کناره های ظرف آغشته به مایه سوفله شده، حتما قبل از قرار دادن داخل فر تمیزش کنید.
چطور فر رو برای پخت سوفله آماده کنم؟
روشن کردن فر قبل از شروع پخت و داغ کردن فر یکی از مراحل متداول در شیرینی پزیه. برای شیرینی ها و دسر هایی که یک دفعه باید پف کنن، داغ بودن فر اهمیت زیادی داره.
برای پخت سوفله همیشه تاکید میشه که قبل از شکوندن اولین تخم مرغ، فر رو روشن کنید. لحظه ای که به مرحله آخر یعنی فولد کردن سفیده رسیدید، فر باید 200 درجه سانتی گراد داغ شده باشه وگرنه اون حرارت ناگهانی مورد نیاز بهش نمیخوره و خوب پف نمیکنه.
داخل سوفله چقدر باید بپزه؟
در مورد میزان پخت سوفله به ویژه سوفله شکلاتی، اختلاف زیادی وجود داره! بعضی ها معتقدن داخل سوفله کاملا باید شل باشه و بعضی ها اعتقاد دارن باید مثل کیک خیلی مرطوب باشه این مورد رو میتونید با توجه به سلیقه خودتون و زمانی که در پخت به سوفله میدین تعیین کنید در هر صورت به هیچ وجه در طول مدت پخت در فر رو باز نکنید.
چطور سوفله را برای مهمانی ها درست کنیم؟
اگه میخواید این دسر جذاب رو برای مهمونی آماده کنید و با توجه به نکته ای که اول گفتیم که حتما باید داغ سرو بشه، میتونید مواد رو کاملا حاضر کنید و فقط زدن و فولد کردن سفیده تخم مرغ رو بذارید برای موقع سرو. همونطور که گفتیم سوفله از دو بخش تشکیل شده و قسمت اول کِرِم یا پودینگی هست که زرده تخم مرغ داره و قسمت دوم سفیده تخم مرغ زده و سفت شده است که با بقیه مواد ترکیب میشه و فرم پفکی به سوفله میده. شما میتونید قسمت اول رو آماده کنید و مرحله دوم رو نگه دارید برای زمان سرو.