طوطیا: در تمام شاخه های یوگا از پرانایاما به عنوان بهترین مرحله برای رشد ذهنی نام برده می شود. پرانایاما یعنی علم تنفس. انجام تنفس با روند مناسب و هماهنگ، ذهن را از پریشانی و استرس رها می سازد. در این مقاله با تنفس شانه ای یا تنفس ترقوه ای آشنا می شویم. برای آموزش حرکت در ادامه با ما همراه باشید.
تنفس شانهای یکی از انواع تنفس در ورزش یوگا و نوعی تنفس سطحی به شمار میرود. در حین انجام تنفس شانهای، ترقوهها و شانهها بهطرف بالا حرکت داده میشوند تا ریهها از هوا پر شوند. این نوع تنفس بهمنظور افزایش ظرفیت ریه جهت انجام تنفس کامل صورت میگیرد. یادگیری فن مربوط به تنفس شانهای شامل دو قسمت میشود که در اینجا به بیان آنها میپردازیم.
بهمنظور تقویت عضلات شانه و گردن انجام حرکات زیر توصیه میشود.
شانههای خود را به سمت بالا و پایین حرکت دهید.
سر خود را بهطرفین چرخانده و چانه را به سمت شانههایتان خم کنید.
سر خود را به سمت بالا و پایین بچرخانید.
حرکاتی را برای افزایش مقاومت عضلات گردن انجام دهید.
انجام تنفس شانهای در وضعیت نشسته
ابتدا بر روی دو زانو (حالت ویراسانا) بنشینید و قفسه سینه خود را صاف کنید.
سپس دستها را باید طوری بالای قفسه سینه خود بگذارید که آرنجها به بدن نزدیک باشند. در این حالت انگشت شست بر روی مفصل شانه و سایر انگشتان روی استخوان ترقوه قرار میگیرد.
در ادامه با انقباض عضلات شکم و فعال کردن عضلات ناحیه گردن با سرعت بالا و بهصورت کوتاه عمل دم و بازدم را انجام دهید.
برای انجام تکنیک های تنفسی بهتر است ابتدا تمرین ها را به صورت خوابیده انجام دهید. و پس از مدتی با تسلط بر تکنیک به صورت نشسته به انجام تمرینات تنفسی بپردازید. همچنان که در تمرین های تنفسی شکمی و تنفس سینه ای گفته شد، تمرین را بعد از حرکات فیزیکی و پس از آرام شدن بدن و ضربان قلب تان، با یک بازدم شروع کنید.در راحت ترین وضعیت بنشینید یا دراز بکشید، بهتر است که چشم ها را ببندید. در حالت نشسته کف دست ها را روی پاها نزدیک زانو ها قرار بدهید. چند تنفس سینه ای انجام دهید.بعد از یک بازدم نسبتاً عمیق، با توجه به ثابت نگه داشتن شکم و قفسه سینه، دم بگیرید، ضمن انجام دم همراه با حرکت دادن کف دست ها در روی ران ها به سوی بدن، سر شانه ها را به طرف بالا یعنی به سمت گوش ببرید.لحظه ای مکث کنید. و سپس ضمن حرکت دادن کف دست ها به طرف زانو ها و پایین آوردن آگاهانه سر شانه ها، بازدم کنید. و در مکث بازدم آگاه باشید که سر شانه هایتان جهت تخلیه بهتر هوای ریه ها، کاملاً به طرف پایین فشرده هستند و بدین سان تمرین را حدود 5 دقیقه اجرا کنید.تنفس ترقوه ای کمک می کند تا بخش بالایی ریه ها تقویت شود. تکنیک تنفس سینه ای و ترقوه ای برای افرادی که دچار بیماری های تنفسی مثل آسم هستند مناسب است. همچنین برای کسانی که در اثر بیماری کرونا ریه هایشان دچار آسیب شده مناسب است.